Honden hebben een typisch vleesgebit. Met de sterke hoektanden kunnen ze een prooi vangen en die met hun grote knipkiezen verscheuren. Pups worden tandeloos geboren. Twee tot vier weken later komt het melkgebit door. Een normaal gebit bestaat uit 42 tanden, 20 in de bovenkaak en 22 in de onderkaak. Het gebit kan op verschillende manieren zijn gevormd. Het schaargebit, het tanggebit, de bovenvoorbijtgebit en het ondervoorbijtgebit. 

De Engelse Bulldog heeft een ondervoorbijtgebit wat betekent dat de tanden van de onderkaak voor de tanden van de bovenkaak staan. Door de vorm van de kaak kan het gebit rommelig in de kaak staan.
Wanneer uw bulldog wat ouder is bestaat de kans dat zich vachthaar achter de bovenhoektanden gaat samenklonteren en in het tandvlees gaan steken. Hierdoor kan het tandvlees gaan ontsteken. Wanneer de haren niet verwijderd worden gaat de bulldog uit zijn mond stinken. Leer  uw bulldog op jonge leeftijd dat u aan zijn mond en gebit mag zitten.


Tekenen van gebitsproblemen zijn:

 – Slechte adem, moeite met kauwen  
– Verlies va eetlust en / of gewichtsverlies
– Gele of bruine plak op de tanden en kiezen
– Bloedend en /of rood tandvlees en teruggetrokken tandvlees
– Loszittende of uitvallende tanden en kiezen.                                        

Dit kunt u doen aan ′mondhygiëne′

1. Het juiste voer geven

Dat wat u voert heeft ook invloed op de tanden en kiezen van uw bulldog. Wanneer u hem brokken voert dan moet hij daar op kauwen en dat komt het gebit ten goede. Voer van een zachte substantie zal niet meewerken aan het schoonhouden van het gebit. Geef uw bulldog botten om op te kauwen zodat hij op deze manier zijn tanden kan schoonkauwen. Doe dit wel altijd onder toezicht. Een bulldog is erg krachtig in zijn kaken en kauwt haast alles kapot. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

2. Tandenpoetsen

Laat uw bulldog wennen aan de tandenborstel wanneer hij nog een pupje is. Maar wanneer uw bulldog al ouder is, kun je nog steeds een voor beiden prettige routine van maken. En die voer je dan zo`n drie tot vier keer per week uit. De ingrediënten zijn uiteraard: liefde en geduld. En uiteraard iets lekkers als beloning.

Benodigheden 
– een eigen tandeborstel
Je wilt die van jou tenslotte niet delen met je bulldog, koop dus vooral een speciale hondenborstel. Deze zijn er in allerlei soorten: bijvoorbeeld ergonmisch of als poetsdoekje dat precies over je vinger past.

– Honden tandpasta
Ga NIET met je eigen tandpasta aan de gang. Die kan slecht zijn voor de gezondheid van je bulldog omdat er fluoride en het giftige xylitol inzit.

Stappenplan tandenpoeten bij uw bulldog

Stap 1 Laat uw bulldog ruiken en likken aan de tandpasta.
Stap 2 Trek zachtjes de lip van je bulldog omhoog en wrijf de tandenborstel – of poetsvinger –  nu zachtjes langs langs de zichtbare tanden en tandvlees. De tandpasta maakt misschien dat ze veelvuldig likken, dat is niet erg.
Stap 3  Poets de eerste dagen slechts een paar tanden en breid het langzaam uit. Maak kleine, cirkelvormige bewegingen van boven naar beneden. Werk ongeveer dertig seconde recht, dertig seconde links en dertig seconde voor en herhaal dit om de dag.
Stap 4  Gaat het een paar dagen goed op deze manier, probeer dan voorzichtig de bek te openen om ook de achterste kiezen te poetsen. Gaat dit niet, doe het dan ook NIET. Gezien de sterkte kaakdruk is het niet de bedoeling dat uw vinger tussen de kiezen komt.
Stap 5  Sluit altijd af met een beloning ook als het niet zo goed ging. Uw bulldog moet het als iets positiefs gaan ervaren.