Gevaren rondom de feestdagen

We naderen weer de gezelligste tijd van het jaar. In heel veel huiskamers komen de kerstspullen tevoorschijn en word er weer een mooie boom opgetuigd. De lekkerste menu`s worden bereid en de heerlijkste lekkernijen komen op tafel.

Maar wat een hoop mensen niet weten is dat er in deze tijd ook gevaren schuilen voor onze bulldog. Er zijn een aantal producten die in deze tijd veelvuldig gebruik worden die voor onze bulldoggen gevaarlijk of zelfs giftig zijn.

Zo zijn de kerstster, hulst, maretak en de kerstroos giftige planten of onderdelen van de plant waarvan de hond goed ziek kan worden.De maretak is van dit rijtje de gevaarlijkste. Het kan braken, diaree, grote pupillen, snel ademen, shock en in sommige gevallen de dood veroorzaken. Houd dit kerstplantje dus liever buiten de deur.

Ook kan onze geliefde kerstboom schadelijk zijn voor uw hond. Laat u hond nooit van de takken en naalden eten.

Zorg dat uw hond niet van het water kan drinken waar de boom instaat. In het water zitten stoffen die de boom uitscheidt en die diaree, braken en andere maagproblemen kunnen veroorzaken maar zelfs ook problemen met het zenuwstelsel.

Natuurlijk versieren we de boom met de mooiste slingers en ballen. Kies bij voorkeur voor onbreekbare versieringen zodat uw hond zich niet kan verwonden aan scherven als er versiering uit de boom valt. Wel of niet veroorzaakt door de hond zelf. Vaak worden de kerstballen opgehangen met een metalen haakje. Zorg dat deze goed om de tak heen gevouwen worden zodat de kans dat er haakjes op de grondvallen minimaal is. Deze haakjes kunnen namelijk de darmwand van uw hond doorboren.

Vaak begint de gezelligheid s`middags al waardoor er allerlei hapjes op tafel komen. Chocolade is een van de bekendste levensmiddel die voor honden giftig is. In chocolade zit de stof theobromine. De hoeveelheid theobromine verschilt per type chocolade. De meeste theobromine zit in pure chocolade, minder in melkchocolade en in witte chocolade zit bijna niets van deze stof. Van druiven en rozijnen kunt u hond ook ziek worden.

Ook voedingsmiddelen waarin druiven of krenten zijn verwerkt zoals krentenbollen, krentenbrood, chocoladekrenten of rozijnencakejes kunnen ziekte verschijnselen veroorzaken. In het minst ergste geval kan de hond gaan braken en diaree krijgen maar veel ernstige verschijnselen kunnen ook optreden naar gelang de hond deze voedingsmiddelen genuttigd heeft.
Ook hapjes of onderdelen van het diner met Allium soorten (ui-achtigen en asperges) kunnen bij bepaalde hoeveelheden schadelijke gevolgen hebben. Honden zijn erg gevoelig voor een uienvergiftiging.
Deze bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde `oxidanten`.Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen. Deze giftige stoffen kunnen niet onschadelijk gemaakt worden door verhitting of drogen van het product.

Heeft uw bulldog van bovenstaande voedingsmiddelen of kerstdecoraties gegeten raadpleeg dan uw dierenarts. Deze kunt u adviseren over hoe u moet handelen in de betreffende situatie waarin uw hond verkeert. Als afsluiter van het jaar, de jaarwisseling, wordt er weer een hoop vuurwerk afgestoken. Vaak begint het al eerder op de dag of zelfs al eerder in de week. Voor sommige honden is dit een ware kwelling. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang.
Door vervelende ervaringen kunnen honden een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek is echt en zeker geen aanstellerij.

Straf u hond niet voor zijn angst maar bevestigd ook niet zijn gedrag. Laat uw hond aangelijnd uit en hou u hond binnen als het vuurwerk te heftig voor hem word. Ruim na alle feestvreugde de vuurwerkresten op zodat u hond ze niet kan opeten.
De feestdagen en de jaarwisseling zijn voor ieder een gezellige tijd. Laat u niet onaangenaam verrassen waardoor u met een zieke bulldog komt te zitten. Denk na bij wat u doet en wat u neerzet voor versieringen in en rondom uw huis. Zo houd u de feestdagen leuk en gezellig voor u en uw huisgenoten maar zeker ook voor uw bulldog.