Een geschikte ligplaats voor uw Engelse Bulldog

Net als Honden hebben een eigen, veilige plek nodig. Hier vinden ze rust en kunnen zo uitrusten, slapen of gewoon een beetje lummelen. Er zijn verschillende eigen plekken te creëren voor uw bulldog

Een bench:

Een bench is voor een pup de meest geschikte veilige plek. Het is een soort ″kooi″ van metaal of kunststof. Mensen vinden het vaak zielig, maar dat is totaal niet het geval. Het is een afgeschermde plek waar hij zich in terug kan trekken. Voor pups kunt u er een kleed overheen leggen zodat het als een soort hol voor hem aanvoelt. Voor u als baasje is zo`n bench ook erg handig. Wanneer u even niet een oogje in het zeil kunt houden, kunt u de pup in zijn bench doen met het deurtje dicht waardoor hij niet op onderzoek uit kan gaan. En zo uw spullen in de huiskamer heel houd. De bench moet groot genoeg zijn. Hij moet er goed in kunnen liggen, staan en omdraaien. Als u de bench gebruikt voor zindelijkheidstraining moet de bench niet te groot zijn. Als dit het geval is zal hij hem in tweën delen: een plek om te slapen en een deel om te plassen. Wilt u de bench blijven gebruiken al u bulldog volwasse is koop hem dan op de groei, gebruik een schot om hem te verkleinen zolang de pup nog klein is. Als uw bulldog voor het eerst kennis maakt met een bench zal hij er wel aan moeten wennen. Maak van de bench een leuke plek door hem b.v. zijn eten of een botje in de bench te geven. En natuurlijk zal hij een lekker kleedje of kussen ook zeer op prijs stellen. Wanner u begint met trainen laaat dan eerst nog het deurtje open. na verloop van tijd doet u het deurtje dicht en wanneer uw bull gaat protesteren doe hem dan niet gelijk weer open. Wacht totdat hij even stil is en maak het deurtje dan open. Haal hem eruit en beloon hem. Zo voorkomt u een bull die denkt: Als ik blaf mag ik eruit. En dat is wel zo fijn voor iedereen.

Een mand:

Als u zeker weet dat uw bulldog zich netjes in huis gedraagt kunt u kiezen voor een mand. Er zijn allerlei verschillende soorten manden, van plastic, riet of van stof met een polyether matraskern.

Een stretcher of hondenbed:

Het voordeel van de stretcher is dat de hond een eindje van de grond ligt zodat de kou van de grond geen vat op hem kan krijgen. maar omdat een stretcher geen zijranden heeft word de tocht vanaf opzij niet tegen gehouden. Het is verstandig om een deken of hoes over de stretcher te doen zodat u deze goed kunt wassen.

Een hondenbed zoals op de foto hiernaast heeft wel zijranden. De bulldog zal de zijwanden ook gebruiken om zijn hooft op te leggen. Maar vergeet niet dat het hout erg leuk kan zijn om op te kauwen.

 Een kleed of kussen:

Voordeel van een kleed boven een kussen is dat het goed wasbaar is. Veel kussens hebben om die reden vaak een afneembare hoes. Het kussen zelf is lastig schoon te maken. Een kleed is makkelijk te verplaatsen of mee te nemen. Als uw bull graag op een kleedje ligt kunt u hem verplaatsen naar de plek die u op dat moment voor ogen heeft. U bulldog zal het kleedje volgen en zich daarop zijn geliefde kleedje neer vlijen.

Een geschikte plek voor zijn ligplaats:

Uw bulldog is het liefst dicht bij zijn familieleden. Daarom is het verstandig zijn plek te maken waar hij dicht bij u is en alles in de gaten kan houden wanneer hij niet slaapt. Maar wel zo dat hij ook zijn rust kan krijgen. Zo is een lig plek naast de tv of de luissprekers van de stereo gezien de herrie, niet zo`n goede keus. Wanneer uw bulldog alleen in de bench thuis moet blijven let er dan wel op dat er in de loop van de dag geen zon in de bench komt te staan. Hij kan er tenslotte niet uit als hij het te warm krijgt. Zo blijft het altijd veilig.

Op commando naar zijn plaats:

Het is handig als u uw bulldog naar zijn plek kunt sturen. Natuurlijk nooit voor straf, dan zal hij het niet meer als leuk of veilig ervaren. Neem iets lekkers, loop naar de plaats van de hond en roep hem naar u toe. U lokt hem op het kleed, mand of bench en zegt het woord ″ plaatst″. Zodra hij erop of erin staat, geef u hem iets lekkers. Later kunt u hem met behulp van iets lekkers in een zittende of liggende houding sturen voor u de beloning geeft. Vervolgens kunt u dit van af een kleine afstand gaan oefenen, door een duidelijke wijzende beweging naar de plaats te maken terwijl u het woord ″plaats″ zegt. De ligplaats van uw bulldog is voor hem een laat hem ook met rust als hij er ligt. Leer kinderen uw bulldog met rust te laten als hij er ligt te slapen. Een slapende hond kan schikken va een plotseling aanraking. Het zit niet in zijn aard maar een hond die schikt kan bijten.

Tot zover hebben we de ligplekken besproken die echt voor onze bullen bedoeld zijn. Maar er zijn er natuurlijk nog een paar te noemen. Zo hebben we een overheerlijke bank of een warm bed. En zomers natuurlijk het ligbed met een groot kussen erin. Zolang u als baas dit als ligplaats accepteert is dat prima. Maar bedenk wel: eenmaal aangeleerd kunt u het weer moeilijk afleren.