Fokbegeleidingsplan kortsnuitige honden

Als geregistreerde fokker van de Engelse Bulldog kregen we een uitnodiging van de Raad van Beheer voor een informatie avond over het fokbegeleidingsplan kortsnuitige honden en de mogelijke consequenties van het wel of niet accepteren van het voorstel wat is ingediend door de raad van Beheer aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Uiteraard hebben we van deze uitnodiging gebruikt gemaakt en zijn we op 21 oktober afgereisd naar Barneveld. Wat op zich al een hele onderneming was. Aangekomen merkte we dat we niet de enige waren die van het aanbod gebruikt hadden gemaakt. Er waren aardig wat mensen op af gekomen

Sinds de Engelse Bulldog het mikpunt is van kritiek hebben wij ons er mee bezig gehouden en alles verzameld over dit onderwerp. Daarom was een hoop waar over gesproken werd niet nieuw voor ons. Maar één spreker heeft ons, zeker mij, wel een eyeopener gegeven over de stamboom. Ook wij zagen het als een afstammingsbewijs omdat we er simpelweg niet over nadachten. Het welzijn van de honden is voor mensen, die net als ons, deze hobby omarmen heel normaal.
Maar als fokkers moeten we ons wat meer een schouderklopje geven wand de stamboom is zeker wel meer dan een afstammingsbewijs. Je fok-product moet voldoen aan de regels die gesteld zijn in het Basisreglement Welzijn & Gezondheid en daarnaast nog aan regels die rasgebonden zijn opgesteld. In ons geval regels die gelden voor de Engelse Bulldog.

In het Basisreglement staat onderandere:

  • Een teef mag niet worden gedekt voor de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
  • Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
  • Een teef mag niet worden gedekt als deze dekking tot gevolg heeft dat tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van deze teef geen termijn van ten minste 12 maanden zit. 
  • Een teef mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar zoon of haar kleinzoon.

Het zijn maar een paar voorbeelden. Het zijn regels tegen het “LEEGTREKKEN van een TEEF”. Zo`n teef die achter in een schuur alleen maar pups aan het voortbrengen is zonder ook maar iets van een ander leven te hebben. Zo`n teef waar we allemaal ons mond van vol hebben. Daarom kan ik niet begrijpen dat bepaalde organisaties een campagne hebben opgezet tegen stamboomhonden. In deze campagne word mensen voorgehouden maar vooral geen stamboomhond te kopen. En eigenlijk dus verwijst naar mensen die het met het welzijn van de hond niet zo nauw nemen, met een uitzondering daargelaten. Echt ongelofelijk. Daarom tot zover: Bedankt meneer Hoenderken voor de eyeopener.

Aan het einde van de avond nog even gesproken met een medewerker van de Raad van Beheer en onze plannen op tafel gelegen. Ons is uitgelegen hoe te handelen wanneer we voor een nest een bijlage willen aanvragen ter verbetering voor de Engelse Bulldog. Dit zal opgenomen worden in het nieuwe convenant wat zal komen om te kunnen blijven fokken en genieten van dit zo geweldig ras. Al met al, van een hoop waren we al op de hoogte maar wel heel goed nieuws wat betreft onze plannen. Wordt vervolgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *