De Engelse Bulldog in de zomer

Na een hele lange winter kunnen we niet wachten op de zomer. Ook onze bulletjes zijn weer toe aan een zonnetje en wanneer de eerste zonnestralen op ons neerdalen, zullen zij zeker gaan zonnebaden. Heeft u zo`n echte zonaanbidder smeer dan de dun behaarde plekken in met een zonnecrème. Zo voorkomt u dat uw bull verbrand.

Wanneer ze na een tijdje te hebben gelegen in de zon het te warm krijgen, moeten ze zich kunnen terug trekken in de schaduw of binnenshuis op een voor hun koele vloer. En natuurlijk staat er altijd vers water voor hem klaar. Dit alles omdat een hond niet zweet zoals mensen doen maar hun warmte alleen kwijt kunnen door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetkliertjes. Door te gaan liggen in de schaduw of op een koele ondergrond kunnen ze afkoelen om daarna weer heerlijk in de zon te gaan liggen. Een kinderzwembadje doet ook goed dienst voor verkoeling op zo`n heerlijke warme dag.

Vermijd op deze dagen fysieke inspanning. Vanzelf sprekend moet u geen flinke wandeling gaan maken op het heetst van de dag. `S morgens of s` avonds wandelen is beter voor uw bulldog. Wanneer het “zwoele avonden” zijn is het vaak erg drukkend en dan is een flinke wandeling misschien net iets te veel voor uw bulletje. Hou het bij deze dagen gewoon bij een korte wandeling voor het slapen gaan.

Vermijt overdag dat uw hond op asfalt moet lopen en probeer u hond uit te laten op een grasveld. U zult uw bulldog daar een groot plezier mee doen.

Zoekt u samen met uw bulldog verkoeling in het water door te gaan zwemmen wees dan alert op blauw alg. Met warm weer stijgt de watertemperatuur snel en zal de concentratie blauwalgen ook snel stijgen. Blauwalg kan gevaarlijk zijn als ze het binnen krijgen. Kies daarom voor een plek waar water `beweegt`. In stil staand water krijgen bacterie groei meer kans. Kijk goed naar de omgeving. Zie je dode vissen of vogels, laat uw bulldog dan niet in het water.

Tijdens de lange warme zomerdagen is autorijden niet de plezierigste bezigheid voor een bulldog. Maar als het dan toch moet: maak dan een comfortabele plek in de auto waar de hond kan liggen. Bij een lange rit kan er tussendoor even gestopt worden om de benen te strekken en wat te drinken.

Er zijn speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltemat of koelte halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water kan opnemen en de koelte lang vast kan houden. Deze producten kunnen op deze momenten een uitkomst bieden. En natuurlijk laten we onze bulldog nooit alleen in de auto achter.

Maar laten we vooral samen  met onze bulldog genieten van de zomer. Lekker zittend in de tuin met water voor verkoeling voor de hond en voor ons een lekker groot glas koude cola, biertje of misschien wel een glas wijn. Want een bulldog is nou eenmaal het liefst met u samen en zal de gematigde uitjes zeker in deze periode voor lief nemen.