Is dit het begin van het einde

Al enige tijd wordt de Engelse Bulldog onder een vergrootglas gelegen waar we natuurlijk niet op tegen zijn. Iedereen wil een zo`n gezond mogelijke Engelse Bulldog om aan activiteiten binnen het gezin deel te kunnen nemen. Ook wij zijn er altijd vanuit gegaan dat een Engelse Bulldog zich moet kunnen voortbewegen ook al heeft hij zijn beperkingen.

Voor het jaar 2014 konden Engelse Bulldoggen via de Rasvereniging van de Engelse Bulldog, de EBCN, meedoen aan het populatie onderzoek. Hier werd zeker gebruik van gemaakt waardoor wij als fokker een keuze konden maken tussen aangeboden dekreuen die aan het populatieonderzoek hadden deelgenomen. Als enkele “minpunt” dat deze onderzoeken alleen voor fokkende leden van de EBCN betrof en niet daar buiten.

Vanaf 2014 heeft de Raad van Beheer de onderzoeken overgenomen en zijn de bovenbenoemde populatieonderzoeken niet meer geldig.
Door de Raad van Beheer en de rasverenigingen van de Engelse Bulldog is er een fokgeschiktheidstest ontwikkeld en moeten de Engelse Bulldoggen getest worden op HUU en een ECVO oogonderzoek ondergaan.

Deze onderzoeken zijn wel verplicht voor een ieder die een nest Engelse Bulldog pups met stamboom wil fokken. Dus simpelweg: hebben de ouderdieren niet de vereisten papieren dan krijgen de pups ook geen stamboom die is uitgegeven door de Raad van Beheer in Nederland. Dit is in onze ogen wel een groot pluspunt.

Nu enkele jaren later kunnen we concluderen dat er helaas te weinig Engelse Bulldoggen aan de fokgeschiktheidskeuring aangeboden worden waardoor wij haast geen dekreuen meer tot onze beschikking hebben. Op dit moment speelt ook nog het verbod op fokken met kortsnuitige honden mee wat het nog lastiger maakt om een dekreu te vinden die we kunnen inzetten voor onze fokkerij. Achter de schermen wordt her hard gewerkt om doormiddel van het fairfokprogramma van de Raad van Beheer de Engelse Bulldog gezonder te krijgen.
Maar dit staat los van het aantal Engelse Bulldoggen die worden aangeboden voor de fokgeschiktheidskeuring en de bijkomende testen. Wanneer dit op deze manier doorzet zien wij het zwaar in voor de Engelse Bulldog met stamboom.

Daarom een oproep aan iedereen die ons ras de ENGELSE BULLDOG een warm hart toedraagt:

Heeft u een Engelse Bulldog REU met stamboom waarmee u het aandurft om hem deel te laten nemen aan de zoals boven beschreven testen, HELP ONS DAN de ENGELSE BULLDOG te BEHOUDEN. Hoe meer reuen wij kunnen gebruiken in onze fokkerij hoe meer wij kunnen werken aan de gezondheid van ons zo geliefde ras.  Wij kunnen het niet alleen!!

Wilt u, net als ons, uw tijd en energie in het voortbestaan van de Engelse Bulldog steken neem dan contact met ons op. Hopelijk kunnen we in de toekomst samenwerken aan de gezondheid van de Engelse Bulldog en daardoor aan het behoud van ons zo geliefde ras de Engelse Bulldog.

Fairfok ook voor de Engelse Bulldog

UPDATE >> Gelukkig houd de situatie zoals boven is beschreven ook andere betrokkenen, die de Engelse Bulldog willen behouden, bezig.
De Raad van Beheer heeft het volgende voorgesteld aan de minister van landbouw: In het Fokbegeleidingsplan is ook de mogelijkheid opgenomen tot de inschrijving van honden die geboren worden uit een kruising met een ander ras. De Raad van Beheer zal deze honden in de bijlage inschrijven, zoals dat ook gebeurt bij andere, al langer lopende outcross-projecten. Zo zijn deze honden goed te volgen en is het zichtbaar dat deze honden een bijzondere status hebben. Zowel de honden voortgekomen uit een raskruising als aangekeurde look-alikes zullen vervolgens aan alle screeningstests en regels moeten voldoen, zoals opgenomen in het Fokbegeleidingsplan.

Wij gaan binnen onze fokkerij zeker hiermee aan de gang en zullen bekijken hoe we deze regel kunnen gebruiken bij het verbeteren van ons zo geliefde ras. We moeten iets, maar willen hierbij het uiterlijk en zeker niet het karakter van de Engelse Bulldog uit het oog verliezen. We zijn uiteindelijk jaren geleden hiervoor gevallen.
Om meer naar een Engelse Bulldog te komen waar we volgens de betreffende instanties naar toe moeten, zullen we gaan selecteren uit onze nestjes bulldoggen. Daarom zullen wij, wanneer wij dit nodig achten, ook een nestje pups fokken die niet worden ingeschreven in het Nederlandse Hondenstamboek. Wanneer een of allebei de ouders afkomstig zijn uit onze eigen kennel zijn de achtergronden van de pups bekend. Dit is voor ons belangrijk. Hopelijk is dit een manier om de Engelse Bulldog in stand te houden.

2 reacties op “Is dit het begin van het einde

 1. Beste Jesters-bulldogs,

  Al generaties lang houdt mijn familie Engelse bullen. Ze zijn fantastisch. Ik vind het dapper en vooruitstrevend wat jullie doen en zal jullie op de voet blijven volgen. Het ras moet echt blijven bestaan. Het karakter van de bull is zo mooi en zo lief en geweldig.
  Zelf heb ik helaas geen reu maar twee teven met stamboom, dus kan jullie niet helpen met de zoektocht naar een reu.
  Ik wens jullie veel succes en hoop dat alles in de toekomst beter wordt voor onze bulletjes.

  1. Beste mevrouw van den Bremer,

   Wat leuk dat u even de tijd heeft genomen om deze leuke reactie op onze website.
   De Engelse Bulldog zit net als bij u in ons hart en we gaan er dan ook voor, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Daarom is zo`n leuk bericht als de uwe een leuke opsteker, dank u wel daarvoor.

   Met vriendelijke groet,
   Jester`s Bulldogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *