Groeien doe je maar 1 keer – deel 2

We zullen hier verder gaan waar we bij het bericht “Waarom goed voer zo belangrijk is….Groeien doe je maar 1 keer” geëindigd zijn.

Het eerste welgemeende advies:
1. Voer een volledige en uitgebalanceerde voeding en verstoor het niet!
Het is van groot belang dat de voeding die u uw pup geeft alles bevat wat de pup nodig heeft. Dit betekent niet alleen alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn maar ook dat deze voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn . Er is dan sprake van een volledige en uitgebalanceerde voeding. Voeg zelf geen extra ingrediënten aan de voeding toe, dit kan de balans verstoren.

Natuurlijk vinden ze een net gebakken oliebol ook heerlijk.

Het mag duidelijk zijn dat de voeding alles moet bevatten wat de pup nodig heeft voor zijn groei, maar de verhoudingen verdienen een nadere toelichting. Sommige voedingstoffen heeft de pup heel gering nodig en andere in veel grotere hoeveelheden. in een aantal gevallen maken verschillende voedingsstoffen gebruik van dezelfde opnamemechanismen in de darmwand en komen zo in het bloed terecht van het dier. Op het moment dat voedingsstoffen niet in de juiste verhouding worden aangeboden, worden ze ook niet meer in de juiste verhouding opgenomen en ontstaat een tekort of overmaakt van bepaalde voedingsstoffen in het lichaam. ” Volledig voer ” is een wettelijk beschermde term en betekent dat de voeding alles bevat wat een dier nodig heeft mits de voeding ook voor dat dier bedoeld is.

Helaas wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van marketingtermen die voor doen komen alsof een voeding volledig zou zijn.

Het tweede welgemeende advies volgt later in deel 3.